Tapioková múka 500g
Tapioková múka je prirodzene bezlepková múka, vhodná pre celiatikov aj alergikov. Táto škrobovitá múka pochádza z koreňa manioku. Používa sa pri príprave sladkých aj slaných jedál a pre ľudské telo je ľahko stráviteľná.
Doručíme dňa:
Popis produktu
Tapioka sama o sebe nemá žiadnu výraznú chuť ani vôňu. Práve vďaka tomu je tak univerzálnou potravinou. Pre ľudský organizmus je tapioka priaznivá najmä vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti, a preto je ideálna pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami.
Tapioková múka je takmer bez alergénov, obsahuje jednoduché sacharidy a má vysokú výživovú hodnotu. Nájdeme v nej prospešné vitamíny, vlákninu, minerály, škroby aj bielkoviny.
Druhy tapiokovej múky
Poznáme dva druhy múky z koreňa manioku.
Prvým je múka Cassava, ktorá má béžovú farbu a vyrába sa z celého koreňa. Ten sa jednoducho ošúpe, nakrája, usuší a následne pomelie na jemnú múku.
Naopak, klasická tapioková múka je snehobiela a jej spracovanie je odlišné. Zo samotného koreňa sa extrahuje škrob – hmota sa preplachuje, drví a žmýka, až zostane tekutý škrob. Po odparení vody vzniká tapioková múka (škrob).
Použitie tapiokovej múky
Tapioková múka je ako stvorená pre slanú aj sladkú kuchyňu – na pečenie aj varenie.
Používa sa do cesta, omáčok a dokáže pôsobiť ako spojivo namiesto vaječného bielka. Môžete s ňou zahustiť polievky či omáčky, pripraviť domáce pečivo alebo ju použiť ako pojivo pri bezvaječnom pečení.
Zaujímavosť
Tapioka pochádza z rastliny známej ako Cassava, Yuca alebo Maniok. Celým názvom maniok jedlý je tropická rastlina z čeľade mliečnikovitých. Ľudia ju poznali a využívali už pred viac ako 4000 rokmi pred n. l.
Je blízkou príbuznou zemiakov a batátov.
Pôvodne pochádza z Latinskej Ameriky, no vďaka svojej obľube sa rozšírila do Afriky, juhovýchodnej Ázie a Oceánie. Tropické oblasti sú pre jej pestovanie ideálne – vyžaduje minimum zrážok a piesčitú pôdu. Ročne sa zozbiera takmer 170 miliónov ton manioku.
Ker manioku dorastá do výšky až 5 metrov a vytvára 5–10 koreňových hľúz, ktoré môžu vážiť aj 2 kg. Povrch koreňa je hnedý, vnútro biele a listy sú podlhovasté a zelené.
Tapioka v rôznych formách a úpravách je každodennou súčasťou jedálnička v mnohých kútoch sveta.
Zloženie
100 % múka z jedlého koreňa manioku (tapiokový škrob)*
*Produkt z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Výživové údaje na 100 g
Výživová hodnota Množstvo
Energia 1498 kJ / 358 kcal
Tuky 0,02 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 0,01 g
Sacharidy 88,7 g
– z toho cukry 3,4 g
Bielkoviny 0,2 g
Soľ 0,003 g
Skladovanie
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Krajina pôvodu
Thajsko / Kambodža (mimo EÚ)
Recenzie
Diskusia
Komentáre k produktu
Zatiaľ nie sú žiadne komentáre! Buďte prvý!
Otázka k produktu
2,95 € Pred zľavou: 2,95 €

Recenzia